C-Skola - 1. Introduktion

Lär dig programmera i C


C är i grunden ett relativt gammalt språk som har sina rötter från början av 70-talet. Gammalt innebär dock inte omodernt utan C är idag ett av de mest använda programmeringsspråken. Det finns C-kompilatorer till de flesta plattformar idag, till allt ifrån mikrokontroller till persondatorer. C har blivit något av en stilbildare och syntaxen från C känns igen i många nyare språk. I många tillämpningar inom t.ex. högprestandaberäkning är C ett av få alternativ tack vare att stor möjlighet ges att jobba nära maskinvaran.

C är lämpligt för nybörjare som vill lära sig programmering. Genom att lära sig C får man även en bättre förståelse för hur datorn fungerar än vad man hade får i andra högnivåspråk som har en tendens att abstrahera bort viktiga koncept. Att lära sig programmera i C är i princip inte svårare än i något annat liknande språk dock läggs lite mer ansvar på programmeraren men det är inget att skrämmas av.

I den här C-skolan kommer vi gå igenom grunderna i vad man bör känna till inom C-programmering. I de senare avsnitten kommer vi gå in på mer avancerade områden så som exempelvis grafisk programmering. Vi kommer utgå från och referera till ett UNIX-system men för en Windows-användare skiljer det i princip inget.

Laddar kommentarer...